Updates vanuit de zorgprogramma's

 

 

 

 

 

Met veel gezamenlijke inspanning zijn de zorgprogramma’s opgeleverd. Het idee is dat cliënten nog meer merken van onze vakbekwaamheid en visie. Profila Zorggroep geeft hier richting aan door ondersteuningsbehoefte te beschrijven en moderne methodieken in te zetten.

De zorgprogramma’s beschrijven per doelgroep wat wenselijk en noodzakelijk is, terwijl medewerkers steun ervaren vanuit de organisatie met faciliteiten en deskundigheidsbevordering. Zo kunnen zij hun werk goed doen.

 

Tijdens de medewerkersdagen in het laatste kwartaal van 2022 zullen we nader ingaan op de inhoud zodat iedereen handvatten krijgt om er mee te kunnen werken. 


Inge Ritsema (kartrekker ‘Begeleiden GGZ’) “Ook voor het zorgprogramma 'Begeleiden GGZ' zijn we aan het schrijven. Ons doel is een mooi eindproduct neer te zetten waarmee we in ons dagelijks werk ons voordeel kunnen doen. Als naslagwerk, rode draad, inwerkdocument voor nieuwe collega's: we hopen dat het zorgprogramma op verschillende manieren vrucht gaat dragen.  De eerste versies zijn geschreven, en na feedback aangepast. Er is nu een versie die door een aantal collega's van de woonafdelingen en ambulante teams wordt meegelezen.” 


Cynthia de Jonge (Regulier):  "Voor het zorgprogramma Regulier zetten we de puntjes op de i. De volgende stap is om het te introduceren binnen dat cluster en om een aantal mensen vanuit het cluster hier kritisch naar te laten kijken. Zo maken we er samen een werkbaar document van ".  


Inger Hoek (Intensief): “Het Zorgprogramma Intensief is een hulpmiddel in de begeleiding van mensen die (tijdelijk) in een complexe situatie zitten en behoefte hebben aan intensieve ondersteuning. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die te maken hebben met een combinatie van een verstandelijke beperking, een disharmonisch profiel (dan zijn de ontwikkelingsdomeinen niet even ver ontwikkeld), psychische stoornis, traumatische ervaringen, verslaving en problemen op verschillende levensgebieden zoals netwerk, financiën, criminaliteit, etc.” 


Palma Verboom (ouderen): "Eén van de reacties van een begeleider tijdens de feedbacksessie op het Zorgprogramma Ouderen: ‘Eindelijk is er een stuk opgeleverd wat recht doet aan de specialistische zorg die we hier leveren’. Wát een expertise en jarenlange ervaring hebben we in huis op het gebied van ouderenzorg. We hebben het 'alleen maar even' vastgelegd en we gaan het (uit)delen! Hoe je een oudere cliënt helpt om een zinvol leven te houden of te krijgen, hoe je een ruimte inricht, of hoe je de terminale fase goed begeleidt, het is allemaal te vinden in dit zorgprogramma. Ook voor collega's die in andere clusters werken, maar een cliënt hebben van, pak 'em beet, 60-plus is het zeker de moeite waard om door te nemen.”  


Marit Verweij (Jeugd): “Het zorgprogramma Jeugd & Gezin is een mooie weergave van onze visie en werkwijze en geeft in de praktijk richting aan ons handelen. In april hebben verschillende jeugdhulpverleners met elkaar stilgestaan bij de inhoud. Er was ruimte om feedback te geven en in gesprek te gaan. Ondertussen hebben we de laatste punten verwerkt. Onze jeugdigen en gezinnen zijn altijd in beweging, dus het zorgprogramma ook! Laat gerust van je horen als je ideeën hebt of staat te popelen om in de toekomst mee te schrijven. En oh ja: tijdens de medewerkersdagen krijg je sowieso meer te horen over de zorgprogramma's. Dus zorg dat je daar bij bent! “ 


Doortje Koning (Werken, Leren en Beleven): “Waardevol werk, waar de cliënt tevreden op terugkijkt, dat is het streven van het Zorgprogramma Werken | Leren | Beleven. Vaak wordt nog gedacht: ‘Als onze cliënten maar iets te doen hebben’. Gelukkig is er voor hen veel meer mogelijk. Stel je voor dat je een baan hebt die niet bij je past, hoe ben je dan thuis, hoe ben je dan naar je eventuele partner? Het werk voor onze deelnemers zo inrichten dat er waarde aan ontleend wordt en er perspectief ontstaat, dat is waar dit programma over gaat. Zo ervaren ook zij het gewone werkleven.” 

 

Het Zorgprogramma bevat richtlijnen over Werken | Leren | Beleven voor ca 13 locaties en vier ambulante teams verspreid over Nederland. De uitwerking per locatie en regio verschilt. Het is een uniek programma want het sluit aan bij alle andere zorgprogramma’s. Jong en oud, intensief of regulier, iedereen is op de een of andere manier bezig met Werken | Leren | Beleven.  

 

Het programma vraagt intensieve samenwerking, via behandelvisie en behandelklimaat naar competenties en hechtingsbevorderende relaties. Clustermanagers, meewerkend teamleiders, gedragsdeskundigen zoeken verbinding op basis van ‘good practice’ en innovatieve ideeën, om duurzaam en waardevol werk (opnieuw) in te richten of de volgende stap in groei te zetten. We gaan de goede processen aan door verbindingen te leggen met maatschappelijke organisaties en de methodische cirkel in te zetten (MDO, evaluaties met wonen). Hierbij houden we de talenten en behoeften van de individuele deelnemer in het oog. 

 

Omdat onze locaties nogal over het land verspreid zijn, moeten we lokaal maatwerk leveren en de processen borgen. Dat vraagt om liefde en lef en maakt dat we elkaar nodig hebben. De locaties voor Werken | Leren | Beleven kunnen dit niet los van de organisatie doen. We gaan het samen aan, samen op pad voor waardevol perspectief in Werken | Leren | Beleven voor alle cliënten!  

Update zorgprogramma

6/14
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...