Voorwoord peter 3_202
'Ik nodig je graag uit:
denk mee, praat mee,
doe mee, trek aan de bel
en investeer in je collega’s'

Vorige week sprak ik een paar collegas over de vakantie. De conclusie was: relatief rustig als het gaat om roosters, vakantie en de tijd na corona, en bijna geen incidenten (ik heb slechts één melding gekregen). Gelukkig konden onze cliënten -soms voor het eerst sinds corona- ook weer eens op vakantie. Ons ziekteverzuim is niet al te hoog (5%-6%), zeker vergeleken met collega-organisaties. Reden voor dankbaarheid! Ik wil jullie hartelijk bedanken voor jullie inzet en bijdrage. Hopelijk ben je lekker uitgerust. Let’s keep up the good work! 

 

…hete herfst? 
Maar…was het wel zo’n rustige zomer? Hoe zien de komende maanden er uit? Krijgen we misschien een ‘hete herfst’? In Oekraïne beschieten volken elkaar, terwijl ze zeggen in dezelfde God te geloven. De wereld van de boeren staat op z’n kop, uit protest hangen ze de vlag ondersteboven. Europa zucht onder de grootste droogte in jaren maar half Pakistan spoelt weg door de regen. De regering, die ook vooral druk met zichtzelf lijkt te zijn, kondigt bezuinigingen aan en vraagt om voorbereidingen voor een nieuwe coronagolf. En de geldzorgen nemen toe vanwege onbetaalbare energiekosten. Ook in onze organisatie zijn er mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Denk aan cliënten die zelfstandig wonen en de huur of energie niet meer kunnen betalen. 

 

Het NIBUD voorspelt ook voor de middeninkomens stijgende prijzen. Dat treft ook medewerkers, immers, een maandelijkse verhoging van 400 of 600 euro vang je niet zomaar op. Natuurlijk zijn de CAO lonen gestegen en hebben wij de reiskosten tijdelijk verhoogd, maar inflatie van 12% fiets je niet bij. De lonen moeten verder omhoog, zegt de FNV. Ik zou het als werkgever dolgraag doen, maar dat moet uit het geld dat we voor de zorg krijgen, en die tarieven zijn net met 0,3% verlaagd. Tel uit je winst… Geldzorgen kunnen leiden tot stress en verzuim. Mocht dit voor jou gelden dan is mijn dringende advies: Trek aan de bel bij je meewerkend teamleider, clustermanager of HR en praat erover! Dan zoeken we samen naar een oplossing, zodat schulden, loonbeslag of andere ellende voorkomen worden. 

 

Futloos of meedoen 

Terug naar het grotere plaatje. Je kunt van dit alles best somber worden. Mensen trekken zich terug, vertrouwen de overheid minder of zien complotten. Ik hoor die geluiden soms ook op het evangelische erf. Tegelijkertijd verwachten diezelfde mensen dat de regering alles regelt en compenseert.  De Brusselse hoogleraar Jonathan Holtslag zegt hierover: ‘Het moeilijkste gevecht is het gevecht tegen de futloosheid van onze samenleving. De kracht van een democratische samenleving wordt vooral bepaald door de toewijding en betrokkenheid van haar burgers en hun bereidheid om bij te dragen. Hier is de keuze: aanvaarden dat Europa uitgerangeerd is of rekenen op een autoritaire leider die de koers bepaalt. Of blijven meedoen.’ Wat Holtslag zegt geldt ook voor een organisatie. De kracht en vitaliteit van een organisatie wordt bepaald door haar medewerkers. In dit opzicht prijzen wij ons gelukkig dat veel van onze medewerkers het naar hun zin hebben en actief meedoen. Ik nodig je graag uit: denk mee, praat mee, doe mee, trek aan de bel en investeer in je collega’s. Dan kunnen we ook deze hete herfst aan. 

 

Onbezorgde nuchterheid 

Wij, christenen, vertrouwen daarbij op God. Ik denk aan twee teksten. In Mattheüs 6 vers 25 en 33 zegt Jezus: ‘Maak u niet bezorgd (…) jullie Hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. Zoek liever eerst het koninkrijk van God, dan zullen die andere dingen (voedsel, kleding, onderdak) je erbij gegeven worden’. En 1 Petrus 4:7: ‘Het einde van alles is nabij. Kom daarom tot bezinning en wees helder van geest, zodat u kunt bidden’. Deze teksten lijken met elkaar in tegenstelling: Onbezorgd zijn en tot bezinning komen (in een andere vertaling staat: ‘wordt nuchter en waakzaam’). Toch denk ik dat ze goed bij elkaar passen. Onbezorgd leven is anders dan naïef flierefluiten. Het is je bestaan in al zijn facetten toevertrouwen aan God en daaruit leven. Dan kom je tot bezinning en zie je wat belangrijk is.  De samenleving is ingewikkeld en naar de mens gesproken is de komende periode ongewis. Laten we daar met een onbezorgde nuchterheid mee omgaan en helder van geest bidden voor allen die dat nodig hebben. 

 

Peter van Wijk 

Column door Peter

9/14
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...