Op locatieniveau: het bewoners- en deelnemersoverleg
Op elke woonlocatie en dagbestedingslocatie is een bewoners- en een deelnemersoverleg. In dit overleg worden de lopende zaken op de locatie besproken en alle cliënten en deelnemers kunnen hieraan meedoen. Zij kunnen advies geven en hebben recht op inspraak. De gesprekspartner van de cliënten/deelnemers is de meewerkend teamleider. Het bewoners- en deelnemersoverleg levert belangrijke input voor de clusterraad.
Op regionaal niveau: clusterraden
In de clusterraden behartigen cliënten, deelnemers en verwanten van de verschillende locaties de gemeenschappelijke belangen van het cluster. Een cluster is een verzameling van woon-en dagbestedingslocaties in de regio. De clusterraad komt minimaal vier keer per jaar samen en heeft adviesrecht over onderwerpen die de cliënten aangaan. De gesprekspartner van de raad is de clustermanager. De leden van de clusterraad zijn vertegenwoordigd in de landelijke cliënten- en verwantenraad.
Op landelijk niveau: de landelijke cliënten- en verwantenraad (LCVR)
De landelijke cliënten- en verwantenraad behartigt de belangen van alle cliënten en deelnemers van Profila Zorggroep. Alle clusterraden zijn in de LCVR vertegenwoordigd. De landelijke raad heeft advies- en instemmingsrecht: op bepaalde beleidsvoorstellen van Profila Zorggroep is de instemming van de LCVR nodig voordat het kan worden uitgevoerd. De bestuurder van Profila Zorggroep is de gesprekspartner van de landelijke raad.
Werven
Om cliënten en verwanten voor de raden te werven, heeft Team Communicatie & Fondsenwerving twee folders gemaakt: een voor verwanten en een voor cliënten. Deze kun je gebruiken om met hen in gesprek te gaan over het meedenken en meepraten in onze organisatie. Wil je meer weten? Vraag dan je teamleider om meer informatie.
Klik hier voor de nieuwe folders over medezeggenschap.