Het is goed om samen na te denken over morele dilemma’s in het werkveld. In de vorige nieuwsbrief deelden we daarom het eerste dilemma met jullie. Fijn dat jullie hebben gereageerd!
Aswintha Mandemaker en Mieke Bolle, beide lid van de commissie Identiteit, blikken terug op dit dilemma. Op SharePoint staat weer een nieuw dilemma. We hopen op veel reacties!
Klik op dit blok en ga naar het nieuwe dilemma:
Wietplantage bij een cliënt: wel of niet melden?
Terugblik dilemma van mei: Snoepen of een halt toeroepen?!
Een cliënt wordt steeds zwaarder door te veel eten en snoepen. Inmiddels heeft dit wat negatieve gevolgen voor de gezondheid. Dit zorgt bij de cliënt (nog) niet voor verandering van het gedrag. De zus van de cliënt verwijt het team dat zij te weinig doen aan het overgewicht. De cliënt is formeel handelingsbekwaam. De teamleden denken verschillend over gezondheid, eigen regie, behoeften, verantwoordelijkheid hierin.... Op andere gebieden gaat het goed met de cliënt.
In de reacties online wordt genoemd dat negatieve aandacht voor eten averechts kan werken en dat zoeken naar positieve samenwerking in de driehoek met zus zou kunnen helpen. Hier zie je de resultaten van de poll:
We zullen voor deze casus de eerste 4 stappen van het stappenplan als voorbeeld uitwerken.
Wat is de situatie rondom het dilemma? Situaties zijn zelden zwart-wit. Dus we onderzoeken eerst de context. We werken twee verschillende contexten uit:
Situatie 1
Situatie 2
Wie zijn de belangrijkste betrokkenen? Voor wie staat er vooral iets op het spel? De cliënt, de zus en het team, mogelijk ook de gedragsdeskundige.
Welke waarden worden (gezien vanuit het perspectief van de betrokkenen) bedreigd?
In situatie 1:
In situatie 2:
Hoe zou je de morele vraag kunnen formuleren?
In situatie 1:
In situatie 2:
Maak een zorgvuldige afweging
Waarschijnlijk heb je door de vorige stappen al mogelijkheden gezien om keuzes te maken die recht doen aan zoveel mogelijk waarden voor de betrokkenen. De rest van het dilemma mag je zelf doordenken
Je bent ambulant begeleider en begeleidt een cliënt die zelfstandig woont. Hij blowt veel en gebruikt cocaïne en heeft een IQ van 55. Hij is terughoudend naar begeleiders en vertrouwt hen niet snel. Je hebt daarom flink geïnvesteerd in het opbouwen van een vertrouwensband. Op een dag is die blijkbaar zo goed dat hij ineens trots zijn wietplantage laat zien in een omgebouwde kast, duidelijk meer dan de toegestane hoeveelheid. Je benoemt dit en informeert hem over de regels en risico’s. Cliënt doet hier vooralsnog niets mee. Dilemma: meld je de illegale wietplantage bij de verhuurder, met het risico dat de cliënt helemaal geen begeleiding meer wil ontvangen?