Overige ontwikkelingen

Afgelopen jaar zijn we met meerdere zaken bezig geweest. Hieronder een overzicht.


Jeugd

 

Binnen Profila Zorggroep bieden wij meerdere vormen van Jeugdhulp. Het afgelopen jaar is de 'Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028' vastgesteld. Er is aandacht voor de gevolgen hiervan binnen de organisatie.

 

Daarnaast wordt er gewerkt aan een handboek en visiedocument voor gezinshuizen. Dit visiedocument geeft weer welke visie Profila Zorggroep heeft op gezinshuiszorg. Deze visie vloeit voort uit de 'Kwaliteitscriteria Gezinshuizen' van het NJI.

Overige onderwerpen_818

Forensische zorg
 

Profila Zorggroep biedt gespecialiseerde zorg aan mensen die in aanraking zijn gekomen met justitie vanwege strafbaar gedrag. Dit gebeurt op verschillende locaties in het land, zowel residentieel als ambulant, en valt onder de noemer forensische zorg. Deze vorm van zorg is gericht op individuen met een verstandelijke beperking, mogelijkerwijs gecombineerd met een psychische of psychiatrische stoornis en/of verslavingsproblematiek. Belangrijk om te benadrukken is dat forensische zorg niet op vrijwillige basis wordt verleend.

 

Er is een nieuw opgesteld kwaliteitskader voor Forensische Zorg. De huidige stand van zaken en het projectplan voor de verdere implementatie is hier terug te vinden. 


Gesprek met Marisa (Arts VG)

over de ontwikkeling van Medisch Generalistische Zorg

 

Wat is het belang van de Medisch Generalistische Zorg(MGZ) binnen Profila Zorggroep?

“Het belang van de MGZ is om te zien dat cliënten met een beperking ook naar de huisarts of naar het ziekenhuis gaan als ze klachten hebben. Profila Zorggroep heeft gedragskundigen en een arts VG in dienst, zodat er bij specifieke problematiek van de cliënt meegekeken kan worden. Deze deskundigen kunnen nog beter aansluiten bij de vraag van de cliënt. Het is van belang dat de cliënt als een integraal persoon wordt gezien, dus dat er niet alleen naar de gezondheid wordt gekeken, maar ook naar zijn sociale leven, zijn werk en hobby's. Profila Zorggroep heeft de laatste drie jaar ook veel in het dossier geïnvesteerd zodat familie, cliënten, begeleiders en professionals geïnformeerd kunnen worden over de gang van zaken. Dat includeert een medisch dossier, een gedeeld dossier met de apotheek en een gedeeld dossier met de specialisten. Dat alles naast het al bestaande interne dossier”.  

 

Hoe staat het met de ontwikkelingen van de MGZ?     

“De MGZ is voortdurend in ontwikkeling en zou er altijd moeten zijn en blijven. Niet alleen de kennis binnen de disciplines wordt constant met nascholing verhoogd en toegepast, maar ook de netwerkagenda en contacten op allerlei niveaus. Zo werkt Profila Zorggroep steeds meer en steeds nauwer met andere organisaties samen, wat we niet beschikbaar hebben, lenen we en anders om, zo worden de mogelijkheden ontelbaar. Vanzelfsprekend hebben we een goed contact met de CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) en het zorgkantoor dat ons in moeilijke tijden ook kan bijstaan. De structuur waarin zorg wordt verleend is ook heel belangrijk, wie doet er wat en door wie worden we aangestuurd (ondersteund)? Denk hierbij aan de onmisbare functie van een projectleider binnen de medische wereld en de doktersassistent als verlengde arm van de hele structuur”. 

 

Wat was in 2023 onder andere jouw taak als Arts VG binnen Profila Zorggroep?

“Ik werk niet alleen maar altijd samen met anderen. We hebben in 2023 de cliënten geprobeerd uit te leggen wat een gezond leven is, hen te ondersteunen om dat te doen. 

 

Als iemand een ziekte heeft, probeer ik op niveau de ziekte uit te leggen en te vertellen wat de cliënt zelf kan doen om niet ziek te worden of de ziekte onder controle te houden. Dat is een mooi streven maar heel moeilijk. Wie kan zijn suikerziekte onder controle houden als overal de suiker producten heel goedkoop en lekker zijn? Fruit en groenten zijn duurder en sociaal zijn we gewend om een verjaardag met een gebakje te vieren, niet met een stuk komkommer. Dus dat is een moeilijk vraagstuk”. 

 

Wil je verder nog wat kwijt over de huidige stand van zaken van de MGZ?

“We worden allemaal steeds wijzer in onze manier van werken, maar gaan steeds meer beseffen wat we missen. We gaan hierover in gesprek en bouwen verderdoor op de basis die we nu hebben liggen. We overleggen niet veel, maar wel hier over”.   

 

Wat kunnen we in 2024 nog verder ontwikkelen met de MGZ?

Er zijn nog genoeg wensen die ik heb voor de MGZ. De paramedici kunnen zich nog verder verdiepen in de doelgroepen waar ze mee werken. Ik zou het eet- en slaapteam verder willen ontwikkelen. Daarnaast wordt er een speciaal team opgericht om de uitdagender casussen te bespreken. Er is nog veel te doen en er zijn nog genoeg ideeën om te verbeteren.


Overige onderwerpen_819

Overige onderwerpen_820
Opwekking

 

Ook dit jaar was Profila Zorggroep aanwezig op de Pinksterconferentie. In de 'Bijzondere Mensen Tent' is een speciaal programma voor mensen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelings-stoornis. Het programma past bij het thema van de conferentie. 

 

In de tent hanteren we een gestructureerde aanpak met duidelijkheid, rust en gezelligheid. We werken met kleine groepjes en hebben extra veel vrijwilligers om de deelnemers de zorg en aandacht te bieden die ze nodig hebben. Dit wordt allemaal georganiseerd door Profila Zorggroep. 


Overige onderwerpen

9/12
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...