Hieronder staat een interview met onze collega Sandra. Net als al haar collega's heeft zij dezelfde passie: Vanuit de liefde van Jezus zorg en ondersteuning bieden aan mensen die dat nodig hebben. Of we nou op de groep werken, bij cliënten thuis komen of op kantoor werken: wij zijn er voor onze cliënten.
Sandra (rechts op de foto) is persoonlijk begeleider op locatie Spoorzicht in Hoogeveen. We gaan met haar in gesprek over het belang van cliëntplannen.
Waarom zijn cliëntplannen belangrijk?
‘Elke cliënt heeft een eigen cliëntplan. Dit plan bevat de doelen waaraan we samen met de cliënt en de familie willen werken. Het helpt om methodisch te werken, afspraken te maken, evalueren en afspraken bijstellen. Daarnaast geeft het weer welke risico's er bij een cliënt spelen. Voor die risico's stellen we doelen op met acties. Zo is het duidelijk waar we met de cliënt, de verwant en als team naartoe werken. We willen dat de cliënt zijn of haar doelen behaalt.’
Hoe weet je wat de cliënt graag wil leren?
‘Door DVIE (dit vind ik ervan) te gebruiken, wordt duidelijk wat de behoefte van de cliënt is en dat wordt meegenomen in het cliëntplan. Samen met de persoonlijk begeleider worden doelen gesteld om de wensen die de cliënt heeft ook te behalen. Onderdelen uit het 'dit vind ik ervan' gesprek bespreken we in de teamvergadering.’
Natuurlijk gaat er ook wel eens iets fout. In 2022 zijn er door Profila Zorggroep twee meldingen gedaan bij de toezichthouder. Toezichthouders van gemeentes hebben bij drie teams een bezoek gebracht. Er is één melding gedaan bij de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd).
Bij alle meldingen zijn er PRISMA-onderzoeken in gang gezet om antwoord te geven op de onderzoeksvragen zoals: Welke omstandigheden hebben ertoe geleid dat dit incident kon plaatsvinden? Is de zorg direct na het incident professioneel passend verlopen?
PRISMA-analyse
Tevens zijn er conclusies en aanbevelingen gedaan. Bij Profila Zorggroep worden PRISMA-analyses uitgevoerd naar aanleiding van ernstige incidenten, maar ook als deze toegevoegde waarde heeft voor de organisatie om te leren en te verbeteren. Dan wordt bijvoorbeeld periodiek een bepaald type incidenten op deze wijze geanalyseerd (zie afbeelding).
Door middel van een ISO certificering laten we zien dat we een kwaliteitsmanagementsysteem hanteren.
Bekijk hier ons certificaat.
De zorgprogramma’s dienen als instrument voor de organisatie en met name de begeleidende en behandelende medewerkers zodat zij steun en richting ervaren om hun werk professioneel, methodisch en visiegericht te kunnen uitvoeren. Een zorgprogramma beschrijft hoe het hulpverleningsaanbod voor de specifieke doelgroep wordt vormgegeven, met als doel dat de cliënt een zo zelfstandig mogelijk leven kan leiden. Ook zijn overstijgende thema's als verslavingszorg en forensische zorg opgenomen in de zorgprogramma's, aangezien dit thema's zijn die bij toename belangrijk zijn en methodisch benaderd moeten worden. De basis begeleidingshouding wordt ondersteund door principes en werkwijze van Triple-C. De zorgprogramma’s zijn dynamische documenten. Ieder jaar en indien nodig halfjaar vindt een evaluatie plaats om voortgang en stand van zaken te bespreken.