Conclusies en acties

In dit kwaliteitskaderverslag valt op dat er aan veel zaken is gewerkt. Alle thema’s hebben als doel om de kwaliteit van zorg te verbeteren. We steken er veel passie en energie in om verbeteringen door te voeren. De valkuil is verlies van de samenhang en verbinding. Dit geldt voor woonteams en dagbesteding, teams en stafmedewerkers van het Service Centrum, maar ook teams en verwanten, het netwerk, ketenpartners en andere onderdelen van de maatschappij.


Samenvatting 

 

Er was in 2022 meer verloop van medewerkers. Dit kwam mede door de maatregelen rondom de coronapandemie. Het verloop, het verzuim en het verminderde live contact werden hierdoor versterkt in de afgelopen twee jaar. Er is extra aandacht voor het zoeken naar verbinding vanwege de fusie die in 2022 heeft plaatsgevonden. Verschillende organisatieonderdelen moeten worden geharmoniseerd, en dat speelt zich af op verschillende niveaus.   

 
Ambulante teams

De ambulante teams gaven signalen af dat de kwaliteit van zorg onder druk staat. De eisen vanuit de gemeenten zijn hoog en gevarieerd en de tarieven staan onder druk. Er is een toename te zien van complexere zorgvragen en het is lastig goed gekwalificeerde medewerkers te vinden. 

 
Boeien en binden 

In 2021 richtten we ons op het boeien en binden van medewerkers. In dat jaar stabiliseerde het verloop van medewerkers. Dit werd opgemerkt door de medewerkersvertrouwenspersoon en in het medewerkerstevredenheidsonderzoek scoorden we rapportcijfer 7,4. In 2022 werkten we actief aan het behouden van medewerkers door trainingen en scholingen aan te bieden, actief werken aan een positieve professionele cultuur op de werkvloer en verbetering van de interne communicatie.  

 
Teamreflecties 

Uit de teamreflecties kwam naar voren dat feedback geven voor veel teams een aandachtspunt is. Hier wordt tijdens de teamreflecties in 2022 meer aandacht aan besteed, met name hoe we dit kunnen integreren in het dagelijks werk. 

Terugblik en vooruitblik_625
Toelichting samenvatting
  • ECD: In 2021 zijn in de inrichting van het ECD al een groot aantal verbeteringen doorgevoerd, maar het kan nog beter. Ook in 2022 zijn verbetermaatregelen ingezet. De implementatie van de Wzd duurt lang, deze had in 2021 afgerond moeten zijn. De interne Commissie Onvrijwillige Zorg ziet erop toe dat het uitvoeren van de acties op de checklists in de eerste helft van 2022 worden afgerond en daarmee de implementatiefase van de Wzd definitief kan worden beëindigd. Aan scholing van de zorgverantwoordelijken en persoonlijk begeleiders dient ook in 2022 aandacht te worden geschonken om de kennis te borgen. Deze actie is onder de aandacht gebracht bij de commissie Onvrijwillige Zorg. 
  • Verloop medewerkers: Er is veel verloop van medewerkers. Dat kan negatieve invloed hebben op de onderlinge omgang, sfeer en gevoel van vertrouwen en meldingen bij de medewerkersvertrouwenspersoon veroorzaken. Het valt op dat melders relatief vaak kiezen voor vertrek uit de organisatie. In 2021 was dat het geval bij 5 uit 13 meldingen. Hierdoor kon niet naar onderliggende problematiek worden gekeken.  
    Aanbeveling: leidinggevenden en HR wijzen op deze ontwikkeling en vragen te zoeken naar een oplossing voor het grote personeelsverloop. 
  • Inspectie interne onderzoeken: Uit de interne onderzoeken naar aanleiding van de meldingen over geweld in de zorgrelatie kwam naar voren dat proceseigenaren werden gemist, met name in processen waarin staf en lijn een rol spelen. Hier zijn in 2021 acties voor uitgezet. In de meldingen wordt tevens onduidelijkheid over inhoud van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden als sub-oorzaak genoemd. De verbetermaatregelen, naar aanleiding van de bezoeken en meldingen die gedaan zijn bij de inspectie en GGD kunnen als volgt worden samengevat:  
    • Als organisatie kunnen wij niet elk probleem zelf oplossen. We blijven duurzaam samenwerken met de ketenpartners in de verschillende regio’s. 
    • Er is een toename te zien van complexe zorgvragen bij ambulante teams. Daarbij staat de continuïteit en de kwaliteit onder druk door hoe gemeenten omgaan met de aanbestedingen en staan de tarieven van de zorginkoop onder druk. De eisen vanuit de gemeenten zijn hoog en gevarieerd. Dit wordt door medewerkers ervaren als bedreiging van de kwaliteit. Aanbeveling: Samenwerking zoeken met andere zorgorganisaties.

      Adviezen van de toezichthouder 
  • Er zijn duidelijkere werkafspraken en/of nieuwe scholingsmodules nodig om de zorgvuldigheid van dossiervoering beter te borgen. 
  • De professionele afstand en persoonlijke grenzen van begeleiders (welbevinden) vormt een aandachtspunt. 
  • Uit de gesprekken met professionals blijkt dat het wenselijk is als er vanuit de organisatie meer aandacht gegeven wordt aan de ambulante tak, aangezien de focus meestal op wonen ligt. Het gaat om prioritering en op de kaart zetten, maar ook op het betrekken van de ambulante tak bij de ontwikkeling van nieuw beleid. 

Terugblik en vooruitblik

9/10
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...