Jessica Holwerda en Lisette ’t Lam , trainers DVIE (Dit Vind Ik Ervan)
DVIE is een aanpak waarbij we samen met de cliënt de kwaliteit van de zorg meten en bevorderen. Vanuit een nieuwsgierige houding ga jij als begeleider regelmatig in gesprek met je cliënt en zijn verwant, op zoek naar nieuwe relevante informatie. Kernwoorden: echte ontmoeting en verbinding, doen wat werkt en wat bij de cliënt past, aan de slag met de resultaten, kiezen voor afwisseling, laat je verrassen en vooral: heb het leuk!
Heb jij kwalitatief goede zorg hoog in het vaandel staan en wil je méér uit de gesprekken met je cliënt halen? Doe dan de training DVIE en kom van moeten meten naar willen weten.
Mieke Bolle, specialist gebedszorg
Gebed is een wezenlijk onderdeel van onze zorg en dat passen we op verschillende manieren toe. Denk aan gebed voor een cliënt, gebed in het team, voorbede door gebedsteams, gebed opnemen in het signaleringsplan, het (extern) organiseren gebedspastoraat of bevrijdingsgebed. Het organiseren, faciliteren en de scholing hiervan is mijn specialisme.
Aswintha Ford-Mandemaker en Jessica Holwerda, omgevingsklimaat
In onze Methodische Benaderingswijze staat dat het leef- en werkklimaat binnen onze organisatie onze missie en visie moet ondersteunen. We willen dat onze locaties plekken zijn die heelheid in de relatie met God, jezelf, de ander en de omgeving bevorderen. Een omgeving waar het goed vertoeven is en waar je mag groeien en bloeien.
Wij brengen in kaart hoe we dit klimaat heel concreet kunnen vormgeven in de fysieke omgeving, in de structuren en sociale omgeving. Deze kennis en tips maken we beschikbaar voor de organisatie.
Aswintha Ford-Mandemaker, groepsklimaat en groepsdynamiek
Wil je een positief groepsklimaat bevorderen voor cliënten/ deelnemers en de kracht van de groep benutten? De specialist groepsklimaat kan je helpen om met de groepsbril te kijken, te herkennen wat er speelt in de groep en door middel van veelal eenvoudige interventies proactief te werken aan een positief groepsklimaat.
Ragnhild Zwijnenburg, totale - en ondersteunende communicatie
Merk jij ook dat communicatie voor onze cliënten niet altijd even makkelijk is? Zoek je naar verbinding en wil je dat de cliënt kan groeien en tot bloei kan komen? Verdiep je dan eens in Ondersteunende Communicatie! Of het nu gaat om begrijpen of begrepen worden: Ondersteunende Communicatie helpt!
Nico Leerlooijer, triple C
Triple-C is een behandel- en organisatiemodel dat menswaardigheid bevordert. De drie C’s staan voor Cliënt, Coach en Competentie. Cliënten en coaches (begeleiders) bouwen met gezamenlijke, dagelijkse taken aan hun vertrouwensrelatie en competenties. Triple-C richt zich op menselijke behoefte. We laten ons niet (af)leiden door het uiterlijke gedrag van de cliënten maar sluiten aan bij wat zij nodig hebben. Daardoor nemen spanningen, stress en probleemgedrag af, en kunnen cliënten het gewone leven ervaren.
Kamal Tajjiou en John van de Wetering, weerbaarheidstrainers
Ons handelen wordt vaak beïnvloed door onze kijk op agressie of ander 'ongewenst' gedrag. Om goed aan te kunnen sluiten bij de behoeften van onze cliënten, is het van belang om kennis te hebben van vormen van agressie, de visie van de organisatie op agressie en een duidelijk beeld van de cliënt. Tijdens de training laten we deelnemers zien wat de invloed van stress (als reactie op agressie) op het eigen handelen zou kunnen zijn. Zo krijgen deelnemers inzicht vanuit hun opgedane ervaringen en helpen we hen spanningen te laten verminderen en (weer) grip op de situatie te krijgen. Zo mogelijk zijn collega's vanuit het systeem rondom de woning (orthopedagogen/gedragskundigen) aanwezig. Hierdoor kun je gericht met elkaar op zoek naar specifieke hulpvragen binnen het team.