Aan het werk bij Team Jong Rijnmond 

Wat is intervisie, hoe doen we dat en hoe gaan we om met cliëntbesprekingen? En wat leren we hiervan? Hieronder licht ik deze onderwerpen toe.  

Foto - 6:4 verhouding

Mijn naam is Miranda Borst, ik ben sinds 1 april 2019 werkzaam bij Team Jong Rijnmond en binnengekomen als zij-instromer. Hiervoor ben ik 23 jaar werkzaam geweest bij verschillende kinderopvangorganisaties. Via mijn moeder, toen nog werkzaam bij Profila Zorggroep, hoorde ik dat ze bij deze organisatie jeugdhulpverleners zochten. Na een telefoontje met Leontien, een sollicitatiebrief en gesprek werd ik aangenomen. Toen ik aan de slag ging bleek het een uitdagende baan te zijn. Inmiddels heb ik mijn SKJ-registratie behaald (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd). Deze registratie is nodig om aan te tonen dat je vakbekwaam bent.  

 

In ontwikkeling 

Ons team is voortdurend in ontwikkeling. We volgen allerlei trainingen die aansluiten bij ons werk. Voorbeelden hiervan zijn HouVast, de Beroepscode en Tuchtrecht en de Meldcode. Eenmaal per maand hebben we een intervisie-bijeenkomst op maandagochtend. We reflecteren op ons eigen handelen, ontvangen 360 graden feedback op onze casussen werken samen aan onze deskundigheid. 

 

Gedragsdeskundigen Marit en Xamantha zijn daar ook bij aanwezig. Zij verzorgen deskundigheidsbevordering op het gebied van richtlijnen in de jeugdzorg, emotionele ontwikkeling van kinderen, Multi probleemgezinnen, systeem gericht werken, etc. 

 

HouVast methode Daarna gaan we aan de slag met de casuïstiek. Aan de hand van de HouVast methode bespreken we een casus en het Genogram, dat gaat over wie de belangrijkste mensen rondom het kind zijn met als onderwerpen: 

  • De kern van de casus. 
  • De werkvraag, wat wil je uit deze bespreking halen? 
  • De kern van het probleem. 

We kijken naar wat goed gaat, wat de zorgen zijn en stellen vragen over oplossingsrichtingen, schaalvragen, en de wondervraag: Als je morgen wakker wordt en je problemen zijn opgelost. Hoe ziet dat er dan uit voor jou? Zo krijgt de collega die de casus heeft ingebracht nieuwe inzichten. 

 

Het hele team leert van deze methode, omdat je steeds weer met nieuwe situaties te maken krijgt. Het is goed om zo op je eigen handelen te reflecteren. 

 

IJsbergmodel 
Vervolgens gaan we dieper in op de cliënt en zijn of haar netwerk. Hiervoor gebruiken we soms het ijsbergmodel: Wat zijn de behoeften van de cliënt, wat zijn de verbanden binnen het gezin met ouders en andere betrokkenen, wat heeft invloed op de cliënt. Dit gaat bijvoorbeeld over normen en waarden, cultuur, ervaringen, etc

 

Deze ochtenden ervaren we als waardevol en leerzaam. Daarnaast is het werken bij team Jong is leuk en leerzaam! Ben je enthousiast geworden? We zijn op zoek naar nieuwe gemotiveerde collega's, klik hier voor de vacature. 

COPY Interview Betty_344

Miranda Borst

 
12/18
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...