Werken, Leren en Beleven

 

Terugblik vakgroep dag

Op 10 februari vond de tweede vakgroepdag plaats. Doel van deze dagen is om de dagactiviteiten van onze deelnemers naar een nóg hoger plan te tillen. Deze keer kwamen diverse zorgprofessionals van onze organisatie samen in de inspirerende omgeving van Zorgboerderij Heerlijk Houtdijk in Kamerik.   

 

Liesbeth Keppel en Peter van Wijk openden de dag, waarbij Peter de gelijkenis van de talenten aanhaalde. Doortje de Koning vertelde over het zorgprogramma Werken, Leren en Beleven. De rest van de dag ging over de thema’s die beschreven zijn in de methodische benadering: mensbeeld, kernwaarden, zorgvisie, teamwork, de driehoek, grondhouding, werk- en leefklimaat en zingeving. In groepjes werd er een SWOT-analyse gedaan en de uitkomst besproken.  

 

Na een heerlijke lunch kwam de vraag aan bod: hoe richten we het ECD in vanuit de vraagstelling Werken, Leren en Beleven? Een werkgroep gaat dit verder implementeren. Daarna inventariseerde Hendri van Duinen de wensen voor de volgende vakgroep dag die op 7 april gehouden wordt. De respons was positief: er is hard gewerkt, het was leerzaam, we leren van elkaar, we boeken vooruitgang. Het stappenplan verdient nog extra aandacht.   

img-20220210-wa0001.jpgimg-20220210-wa0011.jpgimg-20220210-wa0006.jpgimg-20220210-wa0009.jpg

Nieuw financieringsmodel GGZ dreigt fataal te worden voor dagbesteding 

 

Voor het hele artikel en verwijzingen, klik hier. 

 

Op advies van de Zorgautoriteit is per 1 januari 2022 in de GGZ het oude financieringssysteem vervangen door het Zorg Prestatie Model. Dit model geeft beter inzicht in de daadwerkelijk geleverde zorg. In het Zorg Prestatie Model wordt dagbesteding niet langer als geneeskundige zorg gezien. Als dit wordt doorgevoerd is een nog onbekend deel van 6.000 tot 7.000 cliënten hier de dupe van, want dagbesteding organiseren zonder vergoeding kan natuurlijk niet. 

 

Er zijn signalen dat gemeenten, hoe verschillend ook in hun Wmo-beleid, er niet happig op zijn om de financiering van de dagbesteding op zich te nemen. De WLZ is volgens het ministerie van VWS een alternatief, maar veel gemeenten weten niet dat de WLZ is verruimd naar psychische problemen. Daar komt bij dat het soms moeilijk is om aan te tonen dat een cliënt langdurige (na-)zorg nodig heeft.  

 

Lang niet alle ernstige psychische problemen zijn te genezen, maar mensen kunnen via zinvolle dagactiviteiten wel leren leven met bijvoorbeeld autisme, schizofrenie en eetproblemen. Als dit wegvalt heeft dat mogelijk ernstige gevolgen voor hun welzijn.   

Dagbesteding brengt mensen terug in de maatschappij en dus moet de rijksoverheid de Zorgverzekeringswet aanpassen, vindt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).  

 

Het ministerie van VWS wil nog niet reageren totdat de minister Ernst Kuipers zich heeft ingelezen. Tot die tijd is leidt het verschil van inzicht tot een wederzijdse ‘wurggreep om de centen’.  

 

Terugblik vakgroepdag_264

Nieuws vanuit werken, leren en beleven

 
10/16
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...