Binnen Profila Zorggroep hebben we medewerkers die beschikbaar zijn om met collega’s mee te denken op het moment dat er vermoedens zijn van huiselijk geweld en/of kindermishandeling bij een cliënt.
Aandachtsfunctionarissen die van groot belang zijn voor de organisatie. Christianne Kats, zorgbemiddelaar en aandachtsfunctionaris, hoopt vooral het taboe op het onderwerp te doorbreken en collega’s te motiveren aan de bel te trekken als zij een ‘niet pluis’-gevoel hebben.
Christianne is, samen met Palma Verboom, binnen Profila Zorggroep verantwoordelijk voor het implementeren van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. (Wil je meer weten over de Meldcode? Lees de beschikbare documenten op Sharepoint door. Wil je meer weten over mogelijke signalen van mishandeling? Kijk op signalenkaart.nl). Christianne: “Mensen met een verstandelijke beperking komen statistisch gezien vaker in aanraking met huiselijk geweld of kindermishandeling. Dat zien we nu niet terug binnen de organisatie. Ik vind het naïef om te denken dat wij de uitzondering zijn en daarom ga ik er vanuit dat het vaker bij onze cliënten voorkomt dan we nu weten. Ik heb een enorme drive om hier aandacht voor te vragen en de drempel om er over te praten weg te nemen.”
Knikkende knieën en klotsende oksels
In haar voormalige functie als jeugdhulpverlener is Christianne in gezinnen geweest waar veel zorgen waren. Juist daarom weet ze hoe belangrijk het is dat je als hulpverlener de signalen kent waar je op moet letten en wat je kunt doen. “Mijn doel is niet dat elke collega de meldcode kan oplepelen, maar wel dat deze top of mind is bij iedereen.” Volgens Christianne is het belangrijk dat je alle signalen van een ‘niet pluis’-gevoel onderzoekt. Dit kan een heel duidelijk signaal zijn, maar ook iets kleins wat je niet goed onder woorden kunt brengen. “Het is mogelijk dat je de meldcode na stap 2 of 3 alweer afsluit, maar dan heb je je gevoel in elk geval onderzocht. Dat collega’s hier moeite mee hebben, begrijp ik goed. Het ter sprake brengen doe je vaak met knikkende knieën en klotsende oksels. Het is een complex en beladen onderwerp, maar bedenk dan dat je zorg uiten geen beschuldiging is. Ik vind het heel erg als verschillende mensen los van elkaar denken dat er iets niet klopt, maar er niets mee gedaan wordt. Ik zou het mooi vinden als we dat kunnen doorbreken.”
Signalen
Signalen waar je wat mee moet als begeleider kunnen heel erg uiteenlopen. Denk bijvoorbeeld aan cliënten die nooit alleen op een afspraak verschijnen of niet over eigen geld beschikken. Maar ook emotionele mishandeling en verwaarlozing valt onder huiselijk geweld. Christianne: “Je denkt snel aan blauwe plekken, maar bijvoorbeeld kleineren of overmatig veel straffen is ook (kinder)mishandeling.”
Als aandachtsfunctionaris wil Christianne zichtbaar zijn en op afroep beschikbaar zijn. “Als iemand mij belt, geef ik graag advies en kijk ik mee in of het nodig is om de hele meldcode te doorlopen. We checken samen in hoeverre het gaat over aannames en hoe we de signalen in kaart kunnen brengen. Zelf heb ik ooit zorgen gehad om een gezin waarvan de kinderen altijd te kleine en kapotte kleding droegen. Ik ben daar toen over in gesprek gegaan met de moeder, maar zij gaf aan dat de kinderen na schooltijd altijd oude kleren droegen om lekker te kunnen spelen. Mijn zorg was na dat gesprek meteen weg. In zo’n geval kan je de meldcode weer afsluiten.”
Binnen het ambulante team heeft Christianne een gezin begeleid waar sprake was van emotionele verwaarlozing. “Dit had te maken met de grenzen van de ouder. Ze deed haar best om zo goed mogelijk op te voeden, maar ze kon het niet. Ze was niet consequent, liep weg bij haar kind en kon niet goed contact maken. Na een melding bij Veilig Thuis zijn zij een aantal maanden met haar opgetrokken en hebben zij adviezen gegeven. Samen met Veilig Thuis hebben we toen kunnen zorgen dat het niet verder escaleerde en de situatie binnen het gedwongen kader geraakte. Dat betekent dat de inzet van een jeugdbeschermer en een maatregel als bijvoorbeeld ondertoezichtstelling niet nodig waren.”
Interne vacatures
Omdat er meer mankracht nodig is en omdat het belangrijk is dat Profila Zorggroep in iedere regio een aandachtsfunctionaris heeft, staan er momenteel twee interne vacatures open. Snel schakelen en hart hebben voor het onderwerp, zijn volgens Christianne onmisbaar voor deze functie. “Ook moet je overstijgend kunnen kijken, wat speelt er landelijk en regionaal en hoe nemen we dit mee de organisatie in? Je moet er niet voor terugdeinzen om moeilijk bespreekbare onderwerpen toch op tafel te gooien.”
Toekomstplannen
Samen met collega Palma Verboom (gedragskundige en aandachtsfunctionaris) heeft Christianne mooie plannen voor de toekomst. “We zijn natuurlijk beschikbaar voor collega’s voor advies, maar we willen ook scholing bieden aan de teams binnen Profila Zorggroep. Deze scholing gaan we de komende tijd ontwikkelen en jaarlijks aanbieden. Elke regio moet een vaste aandachtsfunctionaris krijgen, die de teams goed kent en contacten legt en onderhoudt met de gemeente en Veilig Thuis in de regio.”
Heb je een vraag voor Christianne of Palma? Mail naar meldcode@profilazorg.nl Wil je meer weten over de Meldcode? Lees de documenten op Sharepoint door. Wil je meer weten over mogelijke signalen van mishandeling? Kijk op signalenkaart.nl