Morele dilemma's

Terugblik en beroepsgeheim
Foto - 6:4 verhouding
Foto - 6:4 verhouding

Terugblik 
In de vorige nieuwsbrief deelden we een dilemma over een jongvolwassen, vrouwelijke cliënt met autisme. Haar ouders zijn bang dat zij slachtoffer wordt van een loverboy en willen dat haar toegang tot internet beperkt of gemonitord wordt.   

Op SharePoint konden jullie reageren en jullie legden de nadruk op ‘veiligheid en beschermen’:  

Lees verder 


Het stappenplan morele dilemma’s helpt je bij het verzamelen van informatie om tot een zorgvuldige afweging te komen:

  • Alle relevante informatie over de situatie, het gedrag en de context. 
  • De kaders waarbinnen je moet handelen, zoals recht op goede zorg en eigen keuzes. Eigen keuzes mag je (alleen) inperken bij ernstig nadeel, als de veiligheid in het geding is. Je volgt hierbij vaste richtlijnen.  
  • De (onderliggende) behoeften en waarden van de client en andere betrokkenen. De belangrijkste breng je met de betrokkenen in beeld, zodat je deze kunt en afwegen.  

Nadat duidelijk is geworden wat er speelt zoek je mogelijkheden die (zoveel mogelijk) recht doen aan (zoveel mogelijk) waarden en behoeften en die passen binnen de geldende kaders. Vaak is de beslissing niet zwart-wit (bijvoorbeeld ‘of veiligheid, of autonomie’), maar gaat het meer over de mate van veiligheid, de mate van autonomie etc. We zoeken naar manieren om behoeften op een gezondere manier te helpen vervullen. Dat draagt bij aan het welzijn van de cliënt.

'Het beroepsgeheim bepaalt echter dat je dit als zorgverlener niet mag melden, tenzij de cliënt toestemming geeft of als er een conflict van plichten is' 

Beroepsgeheim  
In deze nieuwsbrief vragen we of jouw kennis met betrekking tot het beroepsgeheim voor zorgverleners op orde is.  In een recente casus stelden wij de (morele) vraag of je je mond wel mag houden of meldplicht hebt als je via een cliënt afweet van iets illegaals. Het beroepsgeheim bepaalt dat je dit als zorgverlener niet mag melden, tenzij de cliënt toestemming geeft of als er een conflict van plichten is. Bijvoorbeeld als er ernstig nadeel of gevaar is voor de betrokkene of iemand anders (denk aan de Meldcode). In dat geval volg je een stappenplan om te bepalen of je het beroepsgeheim mag doorbreken. Het beroepsgeheim van zorgprofessionals en hulpverleners weegt zwaar en het onterecht doorbreken daarvan is strafbaar. Het is dus goed om op de hoogte te zijn van wettelijke kaders en van de beroepscode als je met een (moreel) dilemma te maken krijgen. Het stappenplan vraagt hier ook naar. Vraag kaders en richtlijnen op bij afdeling Kwaliteit. Op de Profila Academie vind je een aantal handreikingen. Kijk op Bibliotheek => Microlearnings. De Handreiking Beroepsgeheim via onderstaande link is het duidelijkst en bevat ook het stappenplan dat je moet volgen bij een conflict van plichten. 

Moreel dilemma

19/21
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...