Maatwerk woningen en passende woonomgeving voor cliënten met meervoudige problematiek 

 

Tiny houses. Ze schieten de laatste tijd spreekwoordelijk als paddenstoelen uit de grond. Het is een mooi concept: een klein maar toch compleet huis op klein stukje grond.

Foto - 6:4 verhouding
Foto - 6:4 verhouding

Een van de oplossingen voor het terugdringen van het nijpende tekort aan woningen. ‘Als alles meezit, staan er tegen het einde van het jaar drie tiny houses, wij noemen ze maatwerk woningen, van Profila Zorggroep in het buitengebied van Oldebroek’, vertelt maatschappelijk werker Leonard van de Wetering. 

Lees verder 


Het is een langgekoesterde wens. Een woonvoorziening op Noord-West Veluwe voor mensen die niet meer in een reguliere woonwijk kunnen wonen doordat ze bijvoorbeeld overlast veroorzaken, een totaal afwijkende leefstijl hebben of benodigde zorg in beschermd wonen afwijzen of mijden. Soms is er bij hen sprake van multi-problem situaties en vaak komen ze terecht in de maatschappelijke opvang. Zij zijn dus gebaat bij een passende en rustige woonomgeving, voor henzelf en hun omgeving.  

Meervoudige problematiek 
In samenwerking met de gemeente Oldebroek en woningcoöperatie Omnia worden er straks drie maatwerk woningen in het buitengebied van Oldebroek geplaatst, vlakbij de Eikenhorst. Maatwerk woningen zijn bedoeld om bewoners tot rust te laten komen en hen de gelegenheid te geven regie over hun eigen leven te nemen.  

Er loopt nog een procedure omdat het bestemmingsplan gewijzigd moet worden. Dus we houden een slag om de arm maar we hopen écht dat er tegen het einde van dit jaar de cliënten hun intrek kunnen nemen in de maatwerk woningen. De drie cliënten die er dan gaan wonen, hebben allemaal te maken met meervoudige problematiek zoals psychische klachten, verslaving, persoonlijkheidsproblemen, hoarding of een combinatie hiervan. Vroeger noemden wij dit ook wel ‘niet begrepen gedrag’, legt Leonard uit.  

'Je kunt het zien als sociaal beheer van de woningen, ik kan ze helpen met de dagelijkse zaken'

Vrijblijvendheid 
Leonard wordt straks de begeleider van deze cliënten. ‘Dat betekent niet dat ik elke dag bij deze cliënten over de vloer kom,’ legt hij uit. ‘Het woord zegt het al: maatwerk woningen.’ 

Een belangrijk kenmerk van maatwerkwoningen is namelijk de vrijblijvendheid om wel of geen zorg en begeleiding te ontvangen. Bewoners hoeven dus geen zorg te accepteren. Zolang ze maar aan de basisregels voldoen. Meestal hebben deze regels te maken met het niet zorgen voor overlast voor anderen of de omgeving, het bewonen van de maatwerkwoning en de omgang met elkaar.  

‘Ik ben er voor ze wanneer zij dat nodig hebben. Je kunt het zien als sociaal beheer van de woningen, ik kan ze helpen met de dagelijkse zaken. We werken nauw samen met Iris Zorg en de Ontmoeting.’  

Moed 
Leonard is al tien jaar bezig met dit project: ‘Er zit nu wel vaart in gelukkig. We hebben pas een buurtavond gehad. Daar hoor je de mitsen en de maren van de buurtbewoners. De procedure om het bestemmingsplan te wijzigen is nog niet rond. Dat duurt altijd wel even. We zijn natuurlijk afhankelijk van de welwillendheid van de buurtbewoners. Er hoeft maar een bezwaar te komen en je hebt kans op een lang juridisch traject. Maar we houden de moed er in!’ 

‘Ik ben heel blij dat er een plek voor deze kwetsbare mensen komt. Wonen in een reguliere woonwijk met begeleiding aan huis is immers het uitgangspunt van de zorg tegenwoordig, en dat is pittig. Voor henzelf, maar ook voor de mensen in die wijk. Er is vaak sprake van overlast. We hopen met de maatwerk woningen rust voor de cliënten en de gemeenschap te creëren. Ik heb daar, ook omdat we goed samenwerken met de gemeente en woningbouwcoöperatie, alle vertrouwen in.’  

Tiny houses in Oldebroek

 
11/17
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...